marți, ianuarie 11, 2011

Manager: tips & tricks

Iar ma agit ca sifonul si nu se merita. Ma irita la culme atitudinea unor oameni care nu reusesc sa vada dincolo de cuvinte si au impresia ca tot ce zboara se mananca. Ah, si sa nu uit, imi plac la nebunie "serpisorii"... nu stii niciodata din ce ti-e moartea. Si de atatea ori ii anunt pe astia ca roata, chiar de-ar fi patrata, tot se invarte si li se intoarce cand le e lumea mai draga.

Dar sa revin la motivul postarii, ca imi tot notez diverse observatii ca sa le pot citi peste timp, ca poate invat si eu cate ceva din greselile altora, si nu o fi nevoie sa le fac pe toate.

In ultimele luni cred ca am invatat o mare parte de "asa nu" din responsabilitatile unui project manager:
  • nu disperi in ultimele zile dinaintea livrarii, nu te blochezi si nu stresezi oamenii cu intrebari aiurea iscate de creierul tau incetosat. Apoi mai si zici ca esti bulversat si ca mai bine o sa taci, ca sa nu-i ametesti de cap pe ceilalti.
  • nu te pui sa rezolvi singur task-uri cu 30 de minute inainte de livrare, si tot tu esti stresat ca poate nu merg. Si nici sa nu fie cerute de client, deci nu creste lista de probleme rezolvate pe care i-o trimiti clientului...Pai cine te-a pus sa nu gandesti? Mai degraba trimiti o rezolvare in minus, decat sa risti livrarea. Stupid! Stupid! Stupid!
  • nu strigi ca esti prost in gura mare, ne-am prins si noi de asta. Cum te astepti ca eu sa te respect si sa am incredere in judecata ta, cand tu ma anunti singurel ca esti "stupid"?
  • nu amesteci treburile. Ai oameni in subordine ca sa imparti taskuri, de asta te numesti (project) manager. Daca esuezi la partea asta, ce sa zic, ghinion... omul din greseli invata, dar unii n-au leac. Tu esti interfata cu clientul si trebuie sa iei pulsul echipei din cand in cand, sa te asiguri ca oamenii pe care i-ai responsabilizat isi fac bine treaba (deci totul merge conform planului), si cam pe aici se termina implicarea ta. Dar daca tu iti bagi nasul in toate fazele dezvoltarii unui proiect, si ai pretentia sa le si faci bine pe toate ( eventual sa te si laude omul ca esti de-o inteligenta sclipitoare ), nu mai poti urmari detasat procesul, si incepi sa-ti dai cu stangu-n dreptu. Acum cine-i vinovat de asta?!
  • nu prezinti o imagine contradictorie, ca oamenii se prind repede ca e doar un val de fum. Cum poti sa vii la mine si sa ai pretentii si atitudine de big boss ( limbajul non-verbal ), si apoi sa mi te plangi tot ca o fetita ca, clientul e rau-rau, si tare ti-e frica sa n-o dai in bara ca te cearta mamica ( in cuvinte mai multe sau mai putine ) ?!
  • cand faci cunostinta cu un subaltern, nu tii cu tot dinadinsul sa-i spui prima data ca tu esti SEFUL, sa fii sigur ca-ti asiguri respect si plecaciuni din partea neinsemnatului caruia ii dai ocazia sa-ti stranga mana. Se prinde singur.
Sigur mai sunt si altele, dar sa nu uit .... I AM THE BOSS.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu